Olej z pestek moreli

Olej z pestek moreli

Olej ten ma delikatny, przezroczysty, lekko żółty kolor oraz charakterystyczny, delikatny zapach. Główny wpływ oleju z pestek moreli (poza walorami smakowo-zapachowymi) na nasz organizm to wspieranie systemu odpornościowego. Olej ten zawiera witaminę B17 zwaną inaczej amigdaliną czy też letrilem, ponadto nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B i E oraz składniki mineralne. Olej z pestek moreli wspiera nasz system odpornościowy.

Produkt ten można wykorzystać w kuchni jako dodatek do sałatek, sosów czy deserów czy też do bezpośredniego spożycia, ale wyłącznie na zimno. Nie można go poddawać obróbce termicznej, ponieważ traci swoje cenne właściwości.

Proponowany sposób podania: 1 łyżeczkę dziennie po lub w trakcie posiłku. Przechowywać w zamkniętej butelce, w chłodnym i ciemnym miejscu, chronić przed działaniem światła. Po otwarciu przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Pojemność netto: 100 ml